Over ESW

De Eper Stoom- en Wasserij is een familiebedrijf dat sinds 1928 bestaat. Al vanaf de start vindt u ons op de Veluwe, destijds een logische plek voor een wasserij. Met de vele beekjes en bronnen was de Veluwe waterrijk en dus zeer geschikt. Omdat niemand destijds een wasmachine had, deden wij de was voor tientallen huishoudens.

In de loop der jaren veranderde er veel. Zo gingen wij over op grote, geavanceerde, milieuvriendelijke machines. Richtten wij ons eerst alleen op de horeca, inmiddels werken wij ook voor de industrie en gezondheidszorg. Naast het doen van de was verkopen, verhuren en onderhouden wij alle soorten textiel die de sectoren nodig hebben. Van bedrijfskleding tot tafellinnen en beddengoed.

Ook al is er veel veranderd, één ding is gelijk gebleven: wij zijn een betrokken familiebedrijf. U kunt rekenen op ons vrijblijvende advies. Welke stof is geschikt? En welke kleuren gaan lang mee? Wij helpen u, met veel plezier!

video afbeelding

Bekijk onze video

 

 

 

 

 

 

Familiebedrijf door de jaren heen

  • Hoe het ooit begon. Eind jaren twintig had nog bijna niemand een wasmachine. Alle kleding ging naar de wasserij, vanaf 1928 onder meer naar de Eper Stoom- en Wasserij van Cornelis Bagerman.
  • Specialisatie. Steeds meer particulieren kregen een wasmachine, waarop ESW een nieuwe weg insloeg. Het waren de tijden van de industrialisatie en specialisatie stond hoog op de agenda. Met opvolger Berend Bagerman aan het roer specialiseerde de wasserij zich in de zakelijke markt.
  • Groeien met machines. Opnieuw werd het bedrijf overgenomen door een Bagerman, ditmaal zoon Cees. Hij investeerde in machines om efficiënter te kunnen werken: een slimme zet. Terwijl tientallen wasserijen op de Veluwe hun deuren sloten, groeide ESW.
  • Achttienduizend kilo. ESW is nu nog een van de zes wasserijen op de Veluwe, broers Bert en Cees-Wim Bagerman hebben de leiding. Werd er in de beginperiode vijfduizend kilo per week gewassen door dertig mensen, nu is dat achttienduizend kilo door achttien mensen. Sprekende cijfers, die genoeg zeggen over de efficiencyslag die ESW heeft gemaakt.